Followers

Thursday, July 7, 2011

Kuih Kaswi/Kosui

Kuih favOurite my hubby..lembut & sedap sekali..biasa kita tengok orang pakai tepung gandum+tepung ubi..tapi resepi kali ni,menggunakan tepung beras+tepung jagung! So nice,memang lembut..resepi dari Koleksi Buku Masakan ku...

Bahannya:
Bahan A
150g Tepung Beras
50g Tepung Jagung
200ml Air
1sudu makan Air Kapur

Bahan B
150g Gula Melaka
400ml Air

Bahan C
100g Kelapa parut bercampur dengan sedikit garam

Caranya:
1.Bancuhkan bahan A menjadi sebati.
2.Masak gula dan air sampai mendidih.Campurkan bahan A dan B semasa air gula masih
hangat dan kacau sehingga rata.
3.Sapu sedikit minyak dalam loyang,kemudian tuangkan adunan ke dlalamnya dan dikukus
selama 1/2 jam,angkat.
4.Potong setelah sejuk dan hidangkan dengan kelapa parut.

No comments: