Followers

Thursday, April 28, 2011

Cream Puff



1st time wat cream puff..teramat la senang buatnya..rasa nya juga berkrim....Resepi nya dapat dari Nestle IDEAL..

Bahan A:
80gm Mentega
1 1/4cawan Air
180gm Tepung Gandum,diayak
4biji Telur
1camca teh Esen Vanilla

Bahan B:
35gm Tepung Kastad
1 1/2 cawan Air
1cawan Susu Sejat Ideal
 5camca besar Gula
 1biji Kuning Telur
7gm Mentega/Marjerin3
1/2camca teh Esen Vanilla

Cara membuatnya:
1.Lenser tin pembakar dan panaskan oven hingga bersuhu 200darjah celcius.
2.Dalam periuk,panaskan mentega(dr ramuan A)hingga cair dan air mendidih.Kecilkn api dan; masukkan tepung.
3.Kacau sebati hingga camouran tidak melekat pd tepi periuk dan; menjadi bebola.
4.Pukul telur dan; sedikit demi sedikit masukkan ke dlm pastri sejuk.maukkan esen dan; kacau rata.
5.Letak 1 camca teh penuh pastri diatas tin pembakar,bentukkan seperti busut kecil.Bakar selma 30-35minit atau hingga kekuningan,sejukkan.
6.Dibahagian tepi paf buat potongan untuk memasukkan intinnya.Sementara itu campur tepung kastad dengan sedikit air.Kemudian masukkan susu sejat,baki air dan; gula ke dalam pes kastad,kacau sebati.
7.Masak diatas api kecil,kacau selalu hingga kastad hampir pekat.Masukkan kuning telur,mentega & esen,sejukkan.
8.Kacau sekali-sekala untuk mengelakkan kastard menjadi keras diatasnya.Letak krim dalam piping bag.Guna untuk mengisi krim paf melalui potongan pd setiap keping paf.

No comments: